Бажання under control: 4 хитрощі для того, щоб уникнути неусвідомленого переїдання!

0 Comments

Переїдання означає, що ви з’їли щось занадто багато. Саме воно винне у вашій зайвій вазі. Адже коли організм отримує більше енергії, ніж йому потрібно, вона починає відкладатися в жирових клітинах. Звідси і бочка, і ціле “рятувальне коло”, і “вушка” на стегнах і так далі.

Причин переїдання безліч, від поверхневих емоційних (дрібні стреси, агресія) до глибоко психологічних (давня образа чи рана, заїдання дитячих проблем).

Крім того, переїдання може бути неусвідомленим. Тобто, поза зоною нашої свідомості та розуміння. Бувало у вас таке, що ви начебто тільки відкрили упаковку, але “опритомніли” тільки на останній печенюсі? Звичайно бувало, адже рідко хтось концентрується на процесі трапези, дивлячись тілик, клацаючи Інстаграм, читаючи сучасний блог і т.д. Як же упоратися з такою проблемою?

Бажання under control: 4 хитрощі для того, щоб уникнути неусвідомленого переїдання!

Повільно та вишукано

Їжте гарно. Сервіруйте, оздоблюйте, зробіть це ритуалом. Коли ви красиво подаєте будь-яку страву, ви задовольняєте не тільки свій шлунок, але й наповнюєтеся емоційно, радіючи очам.

Крім того ви поступово відвикатимете “шматочувати”. Просто візьміть за правило їсти красиво, вишукано.

Важливо також виділяти на їжу належний час. Не поспішайте. Ретельно пережовуйте все, що у тарілці. До речі, вже сам процес жування дає сигнал мозку про надходження “палива” (а отже, ситість прийде швидше). Плюс ви з’їсте менше.

Концентруйтеся на тарілці, і краще поодинці

Збираючись поїсти, відкладіть телефон і пульт від телевізора, натисніть на паузу фільм і вимкніть Facebook. Ваше завдання насолодитися трапезою, є і насичуватися. За такого підходу ви з’їсте набагато менше, ніж при бездумному обіді за нескінченним серіальчиком.

Доведено, що люди за теликом з’їдають на 30-50% більше, ніж у спокої та тиші. Причому чим довше кіно, тим більша порція.

Ще одне дослідження довело, що в компанії друзів та сім’ї ми з’їдаємо більше. Це логічно: дружні посиденьки, келих вина – і ось ви вже доїдаєте п’ятий шматок піци. Бувало?

Тож в ідеалі краще їсти одному чи групі однодумців. Так ви точно впізнаєте свій захід.

Розмір та час мають значення

Звичайно, порція, саме її величина, є вирішальним чинником для красивої фігури. Звичайно у ваших інтересах зберегти стрункість, а значить, порцію потрібно контролювати і зменшувати.

Хороший хід – купити менші тарілки. Одна і та ж страва буде виглядати по-різному на великій тарілці і на меншій. Зоровий фактор багато що вирішує, повірте.

Аналогічна ситуація і зі склянками: вибирайте ті, що менше, і він буде практично повний; на відміну від великого посуду, де аналогічна порція виглядатиме мізерно малою.

Важливий чинник – час прийому. Але тут правило просте: їжте коли ви голодні, а не коли годинник пробив “обід”. Жити по режиму – це круто, але харчуватися так у життєвих реаліях складно: навіщо запихати в себе їжу, якщо ви не голодні, і для чого терпіти, якщо хочеться перекусити?

Бажання under control: 4 хитрощі для того, щоб уникнути неусвідомленого переїдання!

Лінуйтеся на здоров’я!

Іноді ліньки йде нам на користь. Наприклад, коли ви лінуєтеся йти в магазин за чимось смачненьким, або коли не хочеться навіть вставати з ліжка і йти за банкою Нутелли на кухню. У такій ситуації ця вада вам явно на руку.

Порада перша: не купуйте додому солодощі та шкідливості. Якщо їх не буде, менше спокуси зірватись.

Порада друга: ховайте улюблені смаколики (якщо вони все-таки є) десь подалі, не зберігайте їх на видному місці.

Порада третя: не готуйте багато всього, намагайтеся обмежитися однією головною стравою на трапезу та невеликими доповненнями до неї. Наприклад, риба як королева вечора, та овочі – як гарнір на вечерю.

Щоб не переїдати, необхідно навчиться усвідомлено їсти: концентруйтеся на трапезі, відчуйте смак, не поспішайте. Тоді і почуття ситості прийде швидше і менше калорій потрапить у шлунок.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *