Горіхова настойка рецепт

Горіхова настойка рецепт
0 Comments

Горіхи — корисний продукт, багатий на вітаміни, мінерали, жирні кислоти, клітковину. Багатьма улюблені настоянки на кедрових і волоських горіхах, мигдалі, фундуку і т. п. Однак для цієї статті нами вибрано настоянку на перегородках волоського горіха. Також тут https://cbo.org.ua/nastoyanka-iz-zelenix-voloskix-gorixiv-na-gorilci-spirti-samogoni-cukri-medu-gasi-recept-zastosuvannya/ є рецепт настоянки із зелених волоських горіхів на горілці. Її переваги очевидні:

Економічність: зазвичай горіхи є, а решта йде у відходи. Ми ж прагнемо раціонального природокористування, застосовуючи продукт цілком!

Благо для організму: з таких перегородок роблять міцну лікувальну настойку для профілактики онкологічних захворювань та нестачі йоду в організмі, лікування та запобігання хворобам сечостатевої системи. За рахунок антибактеріальних властивостей такими настойками можна лікувати стоматити, ангіну тощо.

Особливості: перетинки волоського горіха сприяють пом’якшенню смаку самогону. Тому дуже приємний напій можна отримати і з цукрової браги, яка спочатку буває жорсткою.

Ми візьмемо не зовсім традиційний рецепт, що включає такі інгредієнти:

Перегородки волоського горіха: 5 г/л. Більше брати не рекомендуємо: напій буде надто терпким. Хоча для лікувальних настоянок (приймати їх потрібно по чайній ложці 2-3 рази на день) використовується 50 г перетинок/літр.

Самогон. Тут дуже важливо взяти якісний самогон без запаху сивушних олій. Рекомендуємо для його створення подвійну дробову перегонку (з відсіканням «голів» та «хвостів») на хорошому обладнанні (бажано — з мідними трубками, як у самогонного апарату «Союз», або РПН). Також можна взяти ректифікат, розведений артезіанською водою до 35-50 градусів (на ваш смак). Для горіхової настойки найбільше підходить самогон на основі цукрової або фруктової браги.

Горіхова настойка рецепт

Шипшина. Ми беремо сушені плоди, 1 невелику жменю на літр самогону. Він надає особливого теплого яскравого аромату, при цьому насичуючи настоянку вітаміном С.

Мед (2 ст. л. на 1 літр рідини). За його відсутності можна взяти цукор у тому кількості чи варення. Наприклад, дуже цікавий смак виходить при використанні джему обліпихи.

У результаті горіхова настоянка на самогоні виходить трохи солодкуватою, в чомусь схожою на коньяк за кольором, але з особливим дуже специфічним смаком і приємним смаком. Можлива присутність легкої терпкості.

Тепер розглянемо схему створення напою

Крок 1. Ретельно відберемо перегородки. Потрібно, щоб до них не потрапила шкаралупа. Також виключаємо зіпсовані ділянки.

Крок 2. Укладаємо перегородки в банки зручного для вас обсягу. Туди ж поміщаємо шипшину. Як аналог можна використовувати сушені апельсинові або мандаринові скоринки (краще не більше 1 столової ложки на літр настоянки). Потім кладемо мед (при бажанні замінюємо його цукром або варенням у тій самій пропорції).

Крок 3. Заливаємо суміш самогоном міцністю 35-50 градусів (на ваш смак).

Крок 4. Ставимо банки у темне тепле місце на 1-2 тижні. Протягом перших 7 днів продукт треба збовтувати, щоб повністю розчинився мед (цукор/варення). Підсумковий напій не повинен вийти надто концентрованим (інакше це буде виключно лікувальна настойка). Тому закінчення цього етапу ми плануємо виходячи зі зміни кольору: коли він почне переходити з насиченого золотаво-коричневого до темно-коричневого, процес наполягання слід завершувати.

Крок 5. Відкриваємо банки. Використовуючи двошарову марлю або ватний фільтр, за допомогою лійки розливаємо настоянку по пляшках. Продукт можна вживати відразу, проте рекомендуємо витримати напій у темному прохолодному місці 1-2 місяці.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *